Петър Торньов

Петър Торньов

Какъв искаш да е „твоят град“?

Бих искал да не забравяме, че нашият град не е само наш. С хилядолетната си история, с културните си напластявания и „нестабилно“ настояще градът е уникален, той принадлежи на цялата човешка общност. Ако си даваме сметка за тези факти и сме готови да бъдем толерантни и да отдадем респект на града с всичките му недостатъци може би ще можем да го възприемем не само ние живущите в София като „нашият град“.

Представи се като архитект:

Петър Торньов завършва архитектура във Техническия Университет Виена 1999г. По време на обучението си работи като freelancer в архитектурни бюра в Австрия. След дипломирането си започва работа при “Coop Himmelb(l)au”.

От 2001 до 2004г. е асистент в Архитектурния факултет на Техническия Университет Виена. След спечелен конкурс за офис сграда в София 2003г.  основава съвместно със Стефан Петков „плюс архитектура“ ООД. След две успешни години Петър и Стефан основават „plus arhitectura” SRL в Букурещ заедно с Летиция Барбуика. Поводът е спечелването на проектиране за мултифункционална сграда в центъра на румънската столица – „Metropolis Center Bucharest”. 2006 г. Петър иницира и организира със съмишленици от бюрото акцията “bg-notfound” във Венеция по повод българското НЕучастие на архитектурното биенале (bg-notfound.net). 

2007г. „плюс архитектура“  участва в изложбата „Bulgarien-Architektonische Fragmente” във Виена.

Една година по-късно участва в експозицията на Български павилион на 11-то Биенале за Архитектура във Венеция.

Петър е куратор на Sofia Architecture Week 2009, съкуратор на българското представяне на австрийската изложба “Housing Models” (куратори: Oliver Elser, Michael Rieper) и куратор на изложба “Българска Архитектура в XXI век” в рамките на Белградската седмица на Архитектурата, Белград.

От 2009г. е главен редактор на „Abitare“ – списание за архитектура, градоустройство и изкуство.

Петър Торньов основава 2010г. „bureau XII” – бюро за архитектура и градски стратегии и участва в изложба в рамките на Архитектурно Биенале Букурещ.

2011г. е поканен като лектор на архитектурния форум “FESTARCH” / Перуджа, Италия, организиран от италианския архитект Stefano Boeri.

2012г.  след проектиране на идеен и технически проект получава разрешение за строеж за изграждане на пентхаус – жилищна надстройка върху сграда от края на XIX век в центъра на Виена.

2012г.  съосновател на „групаград“

С какво се гордееш най-много в своята област?

Гордея се с известна доза твърдоглавие J