Ивайло Петков

Ивайло Петков

Какъв искаш да е твоят град?

Моят град е чист и вдъхновяващ! Когато се събудя в моя град има чисто утринно небе! Когато ходя по улиците на моя град по обувките ми няма прах, нито кал. Когато духа вятър в моя град не разнася битови отпадъци и миризми. Вечер моя град е осветен и приятен за разходка под звездите, за среща с приятели и усмихнати хора. Моят град не причинява страх от това да живееш в него! Когато вали, не ме е страх да ходя по улиците на моя град, защото или плочка ще хлопне или кола ще мине през локвата до мен, или самоделна козирка ще излее водата върху главата ми. Когато пресичам улицата, не ме е страх, че автомобил няма да спре или съмнително колче без капачка ще скъса панталона ми. Когато се прибирам вечер не ме е страх от бездомни или озверели кучета и техните стопани. Моят град е комуникационно осигурен! Когато тръгна пеш по улиците на моя град, мога да достигна до всяка точка от него, без да се налага да заобикалям разкопана улица, да преминавам през жп прелез или през непристъпни джунгли. Когато тръгна с велосипед в моя град, мога да се движа със средна скорост 10км в час от точка до точка, не ми се налага да нося или оставям велосипеда си за да продължа. Когато тръгна с градски транспорт в моя град, мога да прогнозирам времето за което ще се придвижа от една до друга точка. Когато се движа с автомобил в моя град, знам със сигурност, къде мога да паркирам и не ми се налага да обикалям три пъти квартала, за да намеря място на което да спра за 20 минути. Моят град е културен! Хората се поздравяват с обичайните и общоприетите обръщения: добро утро, ден и вечер, а не с поздрав за майката, лелята и... Хората в моя град, казват извинявай, моля, благодаря. Говорят помежду си и с непознати с нормален тембър на гласа, без патос и епитети. В моя град има къде да заведа детето си и да му покажа и разкажа за  историята, науката и изкуството, за бита и традициите на рода и нацията ни. В моя град мога да се чувствам приятно и комфортно в обществените сгради и публичните пространства. В двора на кафенето има зеленина, а не простора на съседа. В моя град има ред, общовалиден за всички!

Представи се като архитект:

Ивайло Петков, завършва ВИАС София, през 1996г.
Основател на архитектурно бюро ДЕСЕТ АМ, през 2001г.
От 2001г. е докторант в УАСГ архитектурен факултет, катедра Градоустройство, с докторска теза: Урбанистични симулации.
От 2004г. е редовен асистент в УАСГ, архитектурен факултет, катедра Обществени сгради.
От основаването си до сега архитектурното бюро 10АМ е проектирало основно обществени сгради в сложен урбанистичен контекст или функционално предназначение.
До 2012г. 10АМ има проектирани над 130 обекта с обща разгъната застроена площ над 700000кв.м, голяма част от тях са реализирани, като:
-           Център за култура и дебат „Червената Къща“, 2001-02г.
-           Жилищни сгради, гр.Несебър, 2004-07г.
-           Текстилна конструкция, Аквапарк Несебър, 2005г.
-           Жилищна сграда,св. Влас, 2008г.
-           Дом за временно настаняване на чуждестранни граждани, гр.Любимец, 2008-10г.
-           МБАЛ Люлин, гр.София, 2006-09г.
-           Комплекс КРЕДО, с.Трудовец, 2007-10г.
-           Текстилна конструкция, Марицагардън, гр.Пловдив, 2010г.
-           Административна сграда, гр.София, 2008-11г.
-           Спортни тренировъчни зали ТРИНИТИ, гр. Варна, 2011-2012г.

От 2010г. до днес 10АМ, разработва серия конкурсни проекти с иновативни технически и енергоефективни решения.

С какво се гордееш най-много в своята област?

Философията на фирмата ни е да създаваме иновативни архитектурни проекти, съобразени с актуалните практика 21-век за целесъобразна, енергийно-устойчива и естетически издържана среда, чрез съвременни строителни технологии и материали.

В изпълнение на текущите си проекти 10АМ придобива опит и квалификация в инженеринг на високотехнологични съоръжения. През 2012 година фирмата е сертифицирана по ISO 9001

От основаването си до сега 10АМ участва в архитектурни форуми и събития, позначимите от който са:

MIES ARCH 2011 EUROPEAN UNION PRIZE, Барселона, Испания_2010
СГРАДА НА ГОДИНАТА, Строителство Градът, София, България _ 2010
Архитектурен Салон Wild East, Хамбург, Германия _ 2009
Международна Архитектурна Седмица BINA-09, Белград, Сърбия _ 2009
Pecha Kucha Night, София, България _ 2009
Архитектурно биенале, La Biennale di Venezia, Венеция, Италия _ 2008