Съграждани, колеги и приятели,

От години сме свидетели на „израстването“ на Столицата ни било съпроводено от строителния бум, било от следкризистния ренесанс на инфраструктурните проекти. Промените макар и със съмнително качество са добре дошли в младото ни общество. Еуфорията постепенно отминава, обществото бавно но сигурно изтрезнява от всеобщото опянение. Ако годините от прехода имаше извинение за меко казано „странните“ творения на частната българската архитектура, подчинени изцяло на натиска на частния капитал и лобизъм, какво би било извинението за новата вълна от обществени поръчки и инфраструктурни проекти касаещи градската среда? 

Извинение няма! 

Ние гражданите и архитекти от „Група ГРАД“ заявяваме твърдо нашата позиция:

1. Обществено значими проекти се правят при затворени врати, без участието и без знанието на обществеността , без демократичен дебат и участието на експерти.

2. Проекти за градската среда, тоест за нашия общ ДОМ, се решават във Високите етажи без провеждане на архитектурни конкурси, а обществеността се поставя пред свършен факт, какъвто е случаят с преустройството на бул. Витоша и пространството около НДК, преустройството на Ларгото, оформянето на метростанциите и прилежащата им среда, груби интервенции в историческа градска тъкан и т.н
3. Малкото архитектурни конкурси биват умишлено опорочавани и задушавани, с тезата, че няма време и нещата трябва да се случват бързо, какъвто е случаят с Метростанция 20. 
4. Липсата на прозрачност при процедурите по възлагане на обществени поръчки и липсата на реален проектант води до анонимност и съответно до размиване на отговорността.
5. Дефицитът на конструктивна критика и професионални репортажи сред медиите е притеснителен факт, който прави лоша услуга на съгражданите ни и поставя под въпрос фундаментални ценностни принципи на демократичното общество.

Резултатът от изброените порочни практики е посредственост и липса на качество в естетичен, етичен и функционално-технически аспекти, от което главния губещ е Обществото ни. 
Като граждани и професионалисти не можем да се примирим със сегашната ситуация и сме силно загрижени за последствията от пропуснатите ползи от похабяването на сериозен финансов ресурс, водещи до обезличаване на обкръжаващата ни среда и отдалечаването ни от съвременните развити общества.

Каква е цената на бозата и дали на всяка цена?

Каним всички, които споделят нашата позиция да изпием по една Боза на

бул. Витоша, неделя, 11.00

ГРУПА ГРАД

www.grupagrad.com